tisdag, januari 08, 2008

Fildelningsrevolution inom M?

Idag är det 13 moderata riksdagsledamöter som bemöter Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl i en replik med anledning av debatten kring fildelning. Jag håller i stora delar med Karl Sigfrid och CO i sin argumentation och jag är defenitivt inte en anhängare av en lag som innebär att medborgarna utsätts för orimlig övervakning, där har vi redan gått för långt i många avseenden. Frågan är dock oerhört komplicerad då det också handlar om äganderätt och upphovsrätten. Det är dock, som även mina moderata riksdagskollegor anmärker i artikeln, mycket anmärkningsvärt att det allt som oftast är vädligt glest av kreatörer bland dem som förespråkar hårdare tag mot fildelare. Å andra sidan så är det ju sällan som egenintressat ljuger.... Skivbolag, förläggare osv har ju en hel del pengar att förlora om utvecklingen leder till att författare och musiker själva väljer att distrubiera och saluföra sina produkter utan förlagens hjälp.

Utredarens förslag (som debatten handlar om) känns också en aning märklig då det kommer att slå helt fel enligt min åsikt. Det är knappast troligt att de riktigt skumma typerna som har gjort fildelning och piratkopierning til sitt levebröd kommer att åka dit. Det finns redan billiga program för att surfa via exempelvis ryska IP-adresser. Detta kräver i o f s lite mer pengar och kunskap vilket innebär att det är vanliga tonåringar och svenssons som åker dit.

Jag tycker att det känns oerhört obehagligt att vi i allt större utsträckning verkar acceptera övervakning av olika slag. Visst ska vi bekämpa brottslighet med alla möjliga verktyg men det är viktigt att vi tänker två gånger om inte tre innan vi överordnar bekämpning av brottslighet i alla lägen när integriteten och privatlivet konstant blir kränkt.

När pressen talar om revolution inom moderaterba är viktigt att vi har i åtanke och lyfter fram vad vi sa innan valet. ”Dagens hårda lagstiftning har plötsligt gjort miljoner svenskar till brottslingar. Sådana lagar kan man givetvis inte acceptera! Har riksdagen tagit en lag som inte fungerar i verkligheten får man inte vara rädd att ändra lagen.”

Det pågår på intet sätt en fildelningsrevolution inom moderaterna. Den här frågan handlar om grundläggande moderata värderingar som skall vägas mot varandra. Det är inte på det viset att alla moderater tidigare har vart för lagen om fildelning och att några nu vill slopa lagen. Vi måste hamna rätt i lagstiftningsfrågan så att äganderätten värnas samtidigt som yttrandefrihet och informationsfriheten inte äventyras. Lösningen är dock inte så som jag ser det att strypa information och ge staten möjlighet att agera Storebror och syssla med övervakning av sina medborgare.

1 kommentar:

Anonym sa...

I'm Flyer
Det är knappast troligt att de riktigt skumma typerna som har gjort fildelning och piratkopierning til sitt levebröd kommer att åka dit.
Den "olagliga fildelngen" handlar om vanliga internetanvändare som helt FRITT delar vad de har på sina hårddiskar. - INGEN tjänar NÅGOT på verksamheten - än mindre "tjänar någon sitt levebrod" på det.

Moderatledaren Reinfeld lovade före valet att se över upphovsrättslagen i fildelarnas fördel - efter valet tillsätter han en justitieminister som går fram som en slåttermaskin och som för fram det ena folkfientliga förslaget efter den andra all för att behaga den AMERIKANSKA musik/filmindustrin i första hand och dess svenska medlöpare i andra hand. - Detta TROTS att det inte finns ett ENDA seriöst forskningsresultat som kan visa att den "olagliga fildelningen" skadar samhället - den berörda branschen eller den enskilda artisten.

Vi har sett den ena rättsskandalen efter den andra i fildelningsrättegångangar varav The Pirate Bay och Linköpingsbo rättegångarna är dom värsta UTAN att vår justitieminister bryr sig. - Och vad har Reinfeld att säga? - Den fegisen gömmer sig och vägrar bemöta revolterande moderater med sakliga argument.

Det hela är en stor skam för hela Sverige!