onsdag, april 23, 2008

Studiebesök på Vida Paper


Vida Paper
(bilden är hämtad från Vida Papers hemsida)
Ett extremt intressant och lärorikt studiebesök hann jag med förra veckan när jag var hemma i länet. Vida Paper - Lessebo papperbruk i Lessebo. Har aldrig varit på ett pappersbruk tidigare utan mer eller mindre bara noterat att det luktar illa.

Pappersbruket i Lessebo har i många år varit i blåsvädret och befunnit sig i ekonomiska svårigheter. Framtidstron har varit mörk om ens exiterande. Nu råder det dock annat ljud i källan sedan Vida Timber gick in som ägare 2006. Alla siffror har förvisso inte vänt från rött till blått ännu men de är i alla fall inte lika röda längre.


Det var verkligen helt enormt att se dessa stora maskiner som tillverkar papper. Vida har investerat både i nya moderna maskiner och byggt till sedan de tog över 2006. Inne i fabriken var det varmt och svettig och maskinerna höll ett högt tempo. Det luktade dock inte det minsta illa=)

(bilderna är hämtade från vida papers hemsida)

Jag har tidigare gjort ett studiebesök på Vida Timber och det var verkligen intressant att nu även besöka Vida Paper. Att gå från ax till limpa så att säga fast snarare gran till papper.
Jag gjorde även ett besök på Lessebo Handpappersbruk. Här gör man fortfarande pappret för hand och man kunde verkligen känna historiens vindslag. På kvällstid kan de anordna trevlig middag med musik och information om hur man gör papper för hand. Här finns möjlighet att variera den sedvanliga hyttsillen när man har besök utifrån med en kväll på handpappersbruket.
Lessebo Handpappersbruk är också en del av VIDA Paper. Vida Paper i sin tur ingår i Vida gruppen, Sveriges största privata sågverkskoncern, med ett 15-tal fabriker inom konstruktionsvirke, industriförpackningar och bioenergi. Jag tror verkligen att vinden har vänt för bruket i Lessebo och att de med Vida som ägare har en mycket ljus framtid att se fram emot.

Inga kommentarer: