lördag, mars 15, 2008

Artikel i Smålansposten om min motion!

Gårdsförsäljning av alkohol utreds
Smålandsposten 080315

Regeringen utreder nu gårdsförsäljning av alkohol. Det kan bli en lagändring. Riksdagsledamoten Anna Bergkvist (m), från Växjö, väckte frågan i en motion i höstas och hoppas på ett positivt gensvar.


Önskar lättare regelverk. Morgan Peilot, ölbryggare i Södra Möckleby på Öland, skulle ha en säkrare framtid om han fick möjlighet att sälja sitt öl på plats.
– I alla andra länder kan man handla lokalt producerade varor i en butik, som marmelad, vin eller calvados. Där är det en självklarhet. Samma sak borde gälla i Sverige, menar Anna Bergkvist som tror att landsbygden har mycket att vinna om lokala bryggare, vinproducenter eller sprittillverkare får sälja sina produkter på plats. De skulle lättare kunna marknadsföra sig och få avkastning för sina varor.
Ett enklare regelverk kan sätta fart på turistnäringen och öppna upp för landsbygden. Lokala varumärken kan växa fram och matkulturen stimuleras, påtalar Anna Bergkvist i sin motion. Sverige befinner sig i ett underläge konkurrensmässigt jämfört med andra länder i denna fråga.
– Även jordbruksministern ser positivt på en regeländring. Det här är en liten fråga som inte är särskilt kontroversiell.
Regeringens utredare Anita Werner har ett uppdrag att se över hela alkohollagen och innan årsskiftet ska ett förslag ligga klart. Gårdsförsäljningen av alkohol ingår som en liten del i denna utredning. Mycket handlar om marknadsföring av alkohol och tillsyn. Lagstiftningen håller också på att ändras, eftersom det i dag är tillåtet med import av alkohol, enligt EG-domstolens beslut.

1 kommentar:

Christoffer sa...

Hej Anna

Jag har precis läst din motion.

Min första reflektion av motionen är den lämnar mycket öppet för senare utredningar.
Därför är jag nyfiken på om du kan ge någon estimering på när, om motionen går igenom, gårdsförsäljning kan bli aktuell

Jag jobbar på ett mikrobryggeri, och vi kommer med största sannolikhet påverkas om denna motion går igenom, så är jag verkligen intresserad av hur det går i denna fråga.


Christoffer Mattson
Oppigårds Bryggeri