onsdag, oktober 03, 2007

Tre fantastiska studiebesök på lovande företag

I måndags var jag på tre riktigt bra studiebesök hemma i Kronoberg. Jag besökte McDonalds - Norremark i Växjö, Henjo Plåtteknik AB i Ljungby och Bünger AB. Tre företag som skiljer sig ganska mycket åt men som har problem och möjligheter som förenar dem.

McDonalds är ett otroligt viktigt företag på många sätt, inte minst berikar de vårt samhälle med goda hamburgare. Företaget spelar en enormt viktig roll för våra ungdomar och för att minska ungdomsarbetslösheten. Tomas Johansson som ser fram mot en sänkning av arbetsgivaravgiften och kommer helt klart att anställa fler ungdomar när förslaget går igenom. Tomas vittnarom att samarbetet med arbetsförmedlingen har blivit betydligt bättre och att den personliga matchningen fungerar bättre.

Vid besöken både på Henjo och Bünger togs problematiken med arbetsmarknadslagstiftningen upp, turordningsreglerna och LAS. Problemet är på intet sätt vägen in och att anställa utan vägen ut. Lagstiftingen ställer till stora problem om företaget gör en felrekrytering. När man balanserar på marginalen måste alla spelare fungera annars riskerar hela företaget att gå omkull.

Ett annat stort problem som togs upp främst av Henjo men som många andra företag i regionen har vittnat om är den stora rekryteringsproblematiken. Arbetslösheten är helt enkelt så pass låg i Ljungby att det inte finns folk i omlopp att rekrytera för vissa arbeten, främst skickliga montörer, svetsare och operatörer. De berättade även om ett spännande projekt där de planerar tillsammans med andra företag i bygden att åka ner till Malmö Rosengård och anordna en jobbmässa för att försöka att rekrytera arbetskraft, erbjuda jobb och boende i Ljungby för arbetslösa i Rosengård. Jag tror att rekryteringsproblematiken kommer att vara ett stort problem även i framtiden. Det är uppenbart att vi i Sverige behöver få in fler människor som vill arbeta. Arbetskraftinvandring är den rätta vägen tror jag.

Studiebesök Bünger AB i Alvesta Karin Bünger

Studiebesök på Henjo Plåtteknik AB i Ljungby Sven Bodevind
www.henjo.se
Studiebesök på McDonalds - Norremark Växjö vd Tomas Johansson, Eilon Fransson Svensk Näringsliv och Katarina Brännström(m) riksdagsledamot

Inga kommentarer: