torsdag, oktober 18, 2007

Studiebesök på Håks gård på Öland


Söder om Mörbylånga på Öland hittar man Håks Gård som jag besökte i förra veckan. Ett mycket intressant besök då vi talade både om en företagares möjligheter, lantbrukarens villkor och möjligheterna till Gårdsförsäljning av alkohol.

Gården i Beteby har anor sedan 1700-talet. Eva som jag träffade är den 6.e generationen jordbrukare som nu har gått från att odla spanmål till att odla vin och kryddor.

Jag träffade även en annan vinodlare, Helén Eriksson Sköld, som också håller till på Öland. hennes vingård ligger mer norrut på ön och heter Västa Sörby Vingård. jag rekommenderar verkligen ett besök på dessa gårdar om ni har vägarna förbi Öland. Förhoppningsvis kommer vi inom en snar framtid ha möjlighet till både vinprovning och att köpa vinet på plats när vi gör besöket.

Med mig på besöket var även Kent Ingvarsson som är moderat kommunalråd i Mörbylånga samt deras informatör på kommunen Jonas Tenje.

Läs mer om deras verksamhet på: http://www.haksgard.se/ och
http://www.vinguru.com/

Min förhoppning är att vi i Sverige tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Tyvärr förhindrar det svenska alkoholmonopolet försäljning av alkohol på andra ställen än just på systembolaget. Den i andra länder vanliga marknadskanalen där gårdens egen produktion säljs på plats är således inte möjlig i Sverige. Detta är beklagligt och en stor förlust för den svenska landsbygden. Gårdsförsäljning av öl och vin är en självklarhet ute i Europa och det är inte mer än rimligt att våra lokala producenter har samma möjlighet att marknadsföra sig och konkurrera på samma villkor som dem i övriga Europa. Att tillåta gårdsförsäljning av till exempel vin skulle öppna möjligheterna för småproducenterna att få avkastning för sina varor. Möjligheterna att kombinera tillverkning av vin, gårdsförsäljning, visningar, restaurang och boende skulle vara en injektion som turistnäringen så väl behöver.

Förhoppningsvis kommer dock Eskil Erlandsson att ändra på detta under mandatperioden. Det vore ju extremt konstigt om inte vi i Sverige skulle kunna tillåta en sådan sak som är naturligt i övriga världen.

Inga kommentarer: