torsdag, juni 14, 2007

Två frihetskämpar på Möja

Vårt första studiebesök på Möja var hos Jeppe Lindfors. En riktig kämpe som vid 77 års ålder grundade företaget Möja taffelbrännvin. Jeppe har tidigare varit sjöman och en riktig äventyrare som varit med om det mesta i sitt liv men på sim ålders höst bestämde han sig alltså för att sätta igång med att bränna brännvin. Det är oklart huruvida detta är en sysselsättning som han sysslat med tidigare=)

Tyvärr fick vi inte möjlighet att smaka på denna fantastiska produkt under studiebesöket då det enligt svensk lag är förbjudet. Något som vi givetvis måste ändra på. Gårdsförsäljning är som jag ser det en mycket bra möjlighet för landsbygden att utvecklas och få fler besökare och turister. Jag anser att det är rent av löjligt att lokala vin, öl eller spritproducenter inte skall få sälja sin produkt eller ens låta kunderna smaka på drycken. Det är kanske än mer olyckligt att sedan systembolaget verkar än mer ointresserad eller motsträviga när det gäller att sälja dessa produkter på systemet. Det är helt klart så att det inte är enkelt att ta sig in i försäljningssortimentet för mindre lokala producenter.

Om ni har vägarna förbi kan ni säkerligen få komma på besök hos Jeppe och se hans fina "spritfabrik". Om inte annat rekommenderar jag er att träffa honom för att höra på alla hans fantastiska historier hämtat från hans liv. Man kan bara önska att en man som Jeppe skriver en bok!Mitt råd till er alla är att gå in och beställa Möja Taffelbrännvin på systemet. Möja taffel bygger på den lokalt växande örten spansk körvel. Taffeln serveras lätt kyld som en klassisk snaps eller rumstempererad som en digestif. Smaken är ganska mild och rund. (Vi smakade den senare på kvällen under middagen på Runes restaurang).

Inga kommentarer: