måndag, maj 29, 2006

Nytt från överförmyndarstaten!


I januari 2005 kom det en lag som sade att alla barn skall ha på cykelhjälm på sig när de cyklar. Många reagerade då på att detta var ännu ett exempel på statens klåfingrighet och fantastiska förmåga att lägga sig i detaljer. Jag anser att detta först och främst är en fråga mellan barn och föräldrar och inte något som det bör lagstiftas om. Nästan dubbelt så många barn använder förvisso cykelhjälm sedan kravet på hjälm för barn och ungdomar under 15 år infördes. Frågan är vilket resultat det uppnått. Det har inte minskat dödsolyckorna bland cyklister. En del experter menar att cykelhjälmen kan ses som en falsk trygghet i vissa fall i själva verket leda till fler olyckor i trafiken. Detta är dock inte någon information som socialdemokraterna vill ta till sig, de har i stället funderat ut en nytt förslag som gör att de kan styra alla och inte bara barnens hjälmanvändning.

Infrastrukturminister Ulrica Messing har nämligen lovat att påskynda en hjälmlag som skall gälla för alla. Nu kan vi verkligen tala om överförmynderi och politisk klåfingrighet. Jag använder förvisso hjälp ibland när jag är ute och cyklar landsväg jag tar det dock på mitt eget ansvar att inte ha det när jag är på väg till jobbet och inte känner för att bära hjälm. Å andra sidan kan man argumentera för att alla skall bära hjälm så länge vården är offentligt finansierad av alla. Frågan är bara hur vårt samhälle kommer att se ut och socialdemokraterna drar detta till sin spets... Då skulle allt som skulle kunna tänkas vara farligt eller skadligt vara förbjudet och vi alla skulle antagligen gå runt i airbagsdräkter och hjälm för jämnan.

1 kommentar:

Anna Haupt sa...

Hej Anna.
Jag vet inte vilka "experter" DU har pratat med i frågan om cykelhjälmen räddar liv eller inte, men innan du basunerar ut vad du anser i denna fråga borde du slå en signal till Ulf Björnstig som är Sveriges kanske främsta expert på skallskador och professor vid Umeå Universitetssjukhus. Enligt honom är cykelhjälm det bästa skydd som finns mot dödsolyckor i trafiken för cyklister idag. Hur du kan tro att det skulle vara tvärtom låter för mig mycket intressant!
Istället för att på autopilot utgå från att allt S föreslår är dåligt kan du kanske fundera över ordet grupptryck och hur en 14-åring påverkas av det. Förmodligen är det en lättnad att bli tvingad enligt lag istället för av föräldrarna.

Problemet idag är att dagens cykelhjälmar inte är tillräckligt attraktiva och behändiga. De uppfyller inte de krav som dagens cyklister har på ett huvudskydd. DET håller jag och min kompanjon på att ändra på.

/Mvh Anna Haupt
Industridesigner och cykelhjälmsutvecklare