torsdag, september 07, 2006

Hela chatten på Smålandsposten

benne: vill ni luckra upp arbetsrättslagstiftningen för att öka rörligheten på arbetsmarknaden?
Moderaterna: Moderaterna har inte för avsikt att röra arbetsrätten under kommande mandatperiod. När vi har talat med företag så är detta som är det största problemet i näringslivspolitiken. Jag tycker dock att vi noga skall titta på andra system som andra länder har för att hitta en bra lösning där vi får bort fastlåsningseffekter men ändå har en trygghet kvar. Andra system har exempelvis visat sig vara bra när det gäller att motarbeta ungdomsarbetslösheten, vilken är rekordstor i Sverige för tillfället.

tobbe: Vad är er inställning till utländsk arbetskraft som kommer till oss och konkurrerar på helt orimliga nivåer med tex byggbranschen?
Moderaterna: Jag är för i stort sett all form av konkurrens. Jag tycker faktiskt att det är lite konstigt att det blir ett sådant liv så fort det handlar om byggbranschen. I vanliga fall brukar vi konsumenter vara jätteglada när vi blir erbjudna en vara för ett bra pris och med bra kvalité. det verkar nästan som att det är speciellt när det gäller byggbranschen som det inte längre är ok med konkurrens. Moderaterna är för en fri arbetskraftsinvandring och vi är för fri rörlighet av varor, pengar, människor och tjänster inom EU. det innebär att vi ser positivt på att människor vill komma hit till Sverige och arbeta. Om ett polskt byggföretag kommer hit och kan bygga en skola eller renoverar ett hus billigare och lika bra som ett svenskt byggbolag så tycker jag att det är helt ok. Då sparar vi skattepengar samtidigt som fler människor kommer att ha råd med att få ombyggnationer, renoveringar osv gjorda.

Micke slö: Vem ska lämna företaget, den mobbade eller den som mobbar?
Moderaterna: Är det någon som skall lämna företaget borde det ju självklart vara den som mobbar. Det torde ju även vara det naturliga för arbetsgivaren då det är den personen som sprider dålig stämning och misskrediterar företaget. Jag antar dock att det är svårt att avskeda en person för att han/hon mobbar någon annan och sprider dålig stämning. Skulle inte förvåna mig om både fack och lagtext sätter stop för detta...

Micke slö: Hur ser Moderaterna på kränkande särbehandling och mobbning på en arbetsplats? Vilka åtgärder tycker Moderaterna att företaget ska vidta?
Moderaterna: Vi är självklart emot all form av mobbning och kränkande behandling av andra medmänniskor. När det sker i skolan har vi ett ansvar att ingripa när det gäller en arbetsplats är det svårare. Här vilar ett stort ansvar på arbetsgivaren och övriga anställda. Handlar det om förtal, misshandel (både psykiskt och fysiskt) anser jag att man skall polisanmäla. Självklart ligger det i arbetsgivarens intresse att det är en trevlig arbetsplats med ett bra rykte, annars vore personen i fråga dum. Företagen kan i möjligaste mån försöka att omplacera och hitta nya arbetsuppgifter för den som mobbar men jag inser att detta kan bli klurigt. Jag anser dock att det är viktigt att man precis som i skolan undviker att skuldbelägga den som är utsatt ytterligare. det vill säga genom att flytta på personen i fråga som har blivit kränkt. Jag kan aldrig acceptera mobbning av något slag och jag hoppas att det kommer att bli alltfler i framtiden som står upp för sina arbetskamrater eller vänner som blir utsatta!

maj: Varför vill ni sänka nivån på a-kassan till 65 procent? Hur ska en ensamstående förälder med två barn och låg inkomst klara sig om man blir arbetslös?
Moderaterna: Det handlar om 70% och det efter ett visst antal dagar (200) men det kanske spelar mindre roll egentligen. För oss moderater så skall a-kassa endast vara ett kortsiktigt försörjningsstöd. Meningen är ju att du skall få ett annat jobb och inte behöva gå arbetslös en längre tid. De flesta som är arbetslösa idag är det i genomsnitt i 92 dagar sedan hittar de ett nytt jobb. Jag tror att vi tillsammans med alliansen kommer att korta ner denna process ytterligare men vår jobbpolitik där vi skapar bättre förutsättningar för våra företagare så att de kan sätta igång att anställa folk. Vi vill helt enkelt erbjuda dig jobb inte bidrag.

kalle: hur kan ni kalla er det nya arbetarpartiet. Blir inte det lite väl patetiskt att bara göra det för att fiska röster?
Moderaterna: det tycker jag inte alls. Socialdemokraterna har för länge sedan visat att de övergett sina gamla ideal. De har gått från att vara ett arbetarparti till att vara ett bidragsparti. Vi å andra sidan arbetar stenhårt för att det skall löna sig bättre att arbeta. Vi har tillsammans med alliansen lagt åtskilliga förslag på hur vi vill göra det lättare och bättre för företagare att strata, driva och expandera med sitt företag så att fler kan få arbete. Idag står över en miljon utanför arbetsmarknaden, det är dags att någon skapar förutsättningar så att de kan bryta sitt utanförskap. Jag skäms inte en minut för att kalla moderaterna för Sveriges arbetarparti och jag tycker inte att det är det minsta patetiskt! Vad jag tycker är pinsamt däremot är att socialdemokraterna påstår att "alla ska med, så enkelt är det" när över en miljon människor lever i utanförskap.

malle: Vad vill moderaterna göra vid och runt Växjösjön, eller inte göra. Jag tycker det är rätt så bra som det är förutom att IOGT har restaurangen
Moderaterna: Moderaterna i kommunen vill att det skall finnas en mångfald av restauranger och pubar runt sjön samtidigt skall cykelbanan och gångstigen självklart vara kvar. Det skulle också vara trevligt om konstnärer ville ställa ut sina konstföremål runt sjön. Detta är väl något som invånarna i Växjö måste komma med förslag på. Växjösjön är hursomhelst något väldigt vackert som jag hoppas på att vi kommer att ta tillvara på bättre i framtiden.

malle: kommer fp-intrånget i sossarnas nät att påverka slutresultatet för alliansen?
Moderaterna: Det hoppas jag verkligen inte. Vad jag har förstått av den senaste informationen är att sossarna inte riktigt har rent mjöl i påsen de heller. det var ju hur som helst lägligt att kalla till presskonferens precis minuten efter Fredrik Reinfeldt var klar med sin utfrågning.... Vad jag tror kommer vara negativt är att väljare i allmänhet tycker att politiker bara håller på med tjafs och fiffel och båg. Vilket jag också kan tycka ibland. Detta ökar bara på politikerföraktet. Jag tror dock inte att det kommer att påverka alliansen speciellt.

Fredrik: När tänker ni ta bort de personliga vårdavtalen så att unga välutbildade sjukgymnaster får möjlighet o öppna praktik?
Moderaterna: Moderaterna i landstinget är för en fri etablering av sjukgymnaster i Kronoberg. Vi ser vikten av en snabb och bra rehabilitering för att få människor friska och kanske i arbete igen. Vi satsar mer pengar än socialdemokraterna och vänsterkartellen på rehabilitering, habilitering och friskvård. I framtiden hoppas jag att vi kommer att kunna erbjuda patienter en tillgänglig och snabb vård med en bra rehabilitering så att inte skador förvärras. På så vis kan vi undvika långa sjukskrivningar, långa vårdtider och onödiga operationer.

Gerth: Medge att det var tur att vi inte gick med EMU. Tack vare det har vi haft en betydligt lägre ränta än ECB.
Moderaterna: Det är ju ganska svårt att säga och förutse hur det skulle ha varit om vi hade gått med i EMU. Jag kan faktiskt inte svara på den frågan. I mitt parti fanns det både anhängare och motståndare till EMU. Personligen såg jag både fördelar och nackdelar med att gå med i EMU.

Elsie: Vad tycker du om bidragen som finns just nu i Sverige? Är dem för höga eller för låga? Är det för många bidrag eller för lite?
Moderaterna: Jag tycker i allmänhet att det är för liten skillnad mellan att arbeta och att inte arbeta, mellan att leva på bidrag eller att leva på sin lön. Detta vill jag förändra genom att sänka skatten på arbeta samt att strama åt exempelvis a-kassan. Det måste löna sig mer att arbeta än att inte göra det. Om man sänker skatten får man mer pengar i plånboken efter skatt och färre blir beroende av bidrag. I många fall handlar ju bara bidragen om att vi får tillbaka det vi redan har betalt in i skatt fast för varje transferering som sker så blir det lite mindre pengar kvar. Jag tycker istället att vi skall ägna energin åt att hjälpa dem som verkligen behöver hjälp istället för att bara omfördela pengar.

Mathias: Hur vill ni förändra fastighetsskatten?
Moderaterna: I framtiden hoppas jag att vi skall kunna ta slopa fastighetsskatten helt och hållet. Tyvärr har vi inte riktigt ekonomi för det just nu. I alliansen har vi kommit fram till och enats om att vi i ett första steg kommer att frysa fastighetsskatten och på så sätt motverka en höjning 2007 och på sikt vill vi avveckla skatten helt och hållet. Fastighetsskatten är en högst omoralisk skatt som driver människor från sina hem.

Inga kommentarer: