fredag, september 14, 2007

Åland... många politikers våta dröm


igår besökte jag Åland tillsammans med delar av konstitutionsutskottet. Jag såg fram mot besöket innan avfärd men jag måste säga att det blev bättre än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig.

Åland är verkligen ett märkliglit ställe. Vackert och naturskönt såklart men också en verkligt unik skapelse rent politiskt och konstitutionellt. Säkert en våt dröm för många politiker... Med egen flagga, egna frimärken och självstyre kan jag tänka mig att många känner sig lite sugna.

Ca 27 000 mäniksor bor på Åland. Det finns 3000 förtroendevalda. Bara detta är ju helt otroligt och en smula sjukt. Man kan jämföra ön med min gamla hemstad Värnamo. Jag är glad för att det inte finns lika många förtroendevala där.

Lilla lilla Åland besår av 16 kommuner. Den minsta kommunen har 150 invånare. Dessa kommuner har beskattningsrätt???

Det finns inga riktiga partier i vår mening utan alla är politiker är personvalda. Ingen partipiska således vilket vore skönt att slippa å andra sidan handlar det nog rätt mycket om bypolitik.

Skatten är jämfört med Sverige lite lägre. Ekomomin på Åland är dock mycket bra och de har egentligen problem med vad de skall göra av alla pengar. Det skulle gå alldeles utmärkt att sänka skatten rejält. men det gör men inte....?

Utjämningssystemet från Finland innebär att Ålänningarna får tillbaka extremt mycket av den staliga skatten som betalas in (av de som tjänar relativt bra) av ålänningarna.

De talar svenska och kulturellt och traditionellt ser de sig mer som svenskar än som finnar. Åland tillhör Finland men har självstyre sedan 1921. Bara självstyret måste trigga igång en och annan politiker. Tänk att ha en egen liten stat att styra över. Nu får de ju i o f s inte bestämma över allt själva. När det gäller utrikespolitik försvar, domstolarna, tullen osv så lyder de under finsk lag. Men ändå... ålänningarna har behörighet att själva stifta lagar om hälso- och sjukvård, polisväsendet, näringsliv, radio och television, undervisning, kultur och trafik.

De har gått med i EU men omfattas av en uppsjö av undantag. Man kan säga att de vill både ha och äta kakan. (Som svensk är jag dock rätt nöjd över att jag kunde ha köpt skattefri sprit i taxfreebutiken vid hemresan.)Den killen/tjejen som var med och förhandlade med Bryssel vid Finlands inträde i EU mste dock ha varit ganska duktig.

Offentliga sektorn är det största arbetsgivaren, färjetrafiken den andra. Arbetslösheten ligger på 2.4 %.De har ett eget sjukhus, flera bibliotek, massor av museum, 25 grundskolor, gymnasium, högskola, egen radio (offentligt ägd) och Tv (offentligt ägd) samt två dagstidningar ...

Ålänningarna ter sig riktigt protektionistiska, de är inga frihandelsvänner direkt. Som icke Ålänning har man nämligen inte rätt att starta upp näringsverksamhet på ön. äga mark eller bygga hus. Det har dock blivit enklare att bli ålänning och därmed på rösta, äga mark osv.

Om jag var åländsk politiker skulle jag sänka skatten riktigt mycket, öppnat upp ön för näringsliv och frihandel. Lagt ut sjukvård, radio, tv, museum och utbildning för privatisering samt slagit samman de 16 kommunerna till 1. Till att börja med...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad roligt att du trivdes på ditt besök här på Åland. Allt du beskriver där du skriver "om jag var åländsk politiker..." förutsätter majoritet i en regering som du nog vet. ;o)

FS = Frisinnad Samverkan är "dom åländska moderaterna" och har tyvärr endast 3 av 30 mandat.