tisdag, oktober 10, 2006

Första veckan i riksdagen

Min första arbetsvecka i riksdagen börjar gå mot sitt slut. Kvar på schemat för dagen står ett gruppmöte med den moderata riksdagsgruppen och sedan en tågresa hem till Växjö igen.

Veckan har varit otrolig, omtumlande och lite smått surrealistisk. Vi nya riksdagsledamöter, som i skrivande stund är 55 stycken, har fått ett fantastiskt bemötande från den moderata organisationen, gamla ledamöter och riksdagens medarbetare med även ledamöter från andra partier. Det har varit många nya saker att lära sig, inte minst att hitta i riksdagens alla hus. Jag har dock funnit mig till rätta och känner att de flesta pusselbitarna har fallit på plats.


Söndag 1/10


Jag började dagen med en rundvandring och information för riksdagens nya ledamöter i husen. Det kommer som jag tidigare skrev antagligen att ta ett tag innan jag hittar ordentligt men det stod klart att riksdagen är en plats som rymmer mycket och många. Det finns oändliga möjligheter till hjälp och stöd från personalen här på riksdagen och mycket bra möjligheter att ta emot besök från skolor, företag, vänner osv. om det är någon hemma i Kronoberg som skulle ha lust att komma upp på ett studiebesök. Jag kommer personligen att gå en guideutbildning som riksdagen erbjuder så att jag kan göra besöken så innehållsrika som möjligt.


Sedan var det dags att utkvittera nycklar och passerkort. Mitt arbetsrum ligger i riksdagens östra byggnad på 9:e våning, RÖ957, som rummet heter. Det ligger i den byggnaden som 1:a och 2:a kammar salen ligger i. Skall man besöka mig går man in i entrén på Ricksgatan 2. Lägenheten som jag har fått ligger alldeles perfekt i Gamla stan, lagom stor och kan säkert bli ganska hemtrevlig när jag har fått ordning på torpet med lite personliga saker.


Senare på eftermiddagen hade vi vårt första gruppmöte med den moderata riksdagsgruppen. Mikael Odenberg hälsade oss välkomna och noterade att det denna period är fler nya ledamöter än det totala antalet ledamöter vi hade förra mandatperioden. Han noterade även vilken skillnad det var i atmosfären detta första möte jämfört med valförlusten efter valet 2002. Fredrik Reinfeldt höll ett mycket ärligt och inspirerande anförande där han betonade vikten av att man måste anstränga sig själv som riksdagsledamot för att göra jobbet intressant och utvecklade. Det gäller att hitta sina egna frågor, nätverk och vinklingar för att nå fram och påverka. Min målsättning är att hålla täta kontakter med hemmaarenan i Kronoberg och på så vis inte förlora varken verklighetsförankringen eller idéerna.


Måndag 2/10


Började dagen oerhört tidigt då jag medverkade i God morgon Sveriges morgonsoffa. Svarade på lite frågor kring hur det kändes att vara ny på jobbet, vilka frågor jag vill jobba med och hur jag tror att jag skall kunna påverka.


Sedan var det dags för upprop och att välja talman. Lite spänd och nervös då det var första gången i plenisalen men allt förlöpte väl trots att socialdemokraterna begärde sluten omröstning. Vi vann såklart och Per Westerberg valdes till talman.


På kvällen träffades nya och gamla moderata ledamöter med respektive på moderaternas kansli och minglade lite och åt mat. En trevlig och bra tillställning där vi nya fick tillfälle att ställa frågor och lära känna varandra.


Tisdag 3/10


Riksdagens högtidliga öppnande! En fantastisk dag som jag verkligen önskar att fler fick möjlighet att uppleva. Först blev det en snabb intervju i SRP4 innan vi lyssnade till nyvalda ärkebiskopen Wejerud i storkyrkan. En trevlig gudstjänst med underbar musik och sång. Hela kungafamiljen medverkade.


Senare samlades vi utanför riksdagen och jag gick upp för trappan tillsammans med min sambo Jonas. En mycket högtidlig strapats med folkdräkter, barnkör och ära i luften. I plenisalen höll sedan Kungen ett tal och förklarade riksdagsmötet för öppnat.


På kvällen fick vi njuta av en fantastisk musikföreställning i Konserthuset. Nytt blandades med gammalt och jag var mycket imponerad av Stefan Forsbergs fantastiska berättarkonst och inlevelseförmåga innan varje musikstycke. Underbart!


Onsdag 4/10


På onsdagen var det åter möte i plenisalen med kammaren. Mer information och mer introduktion för oss nya ledamöter, beställning av dator och telefon samt en IT-utbildning. På kvällen passade även på att undersöka och pröva på riksdagens gym och (sim)bassäng. Känns otroligt lyxigt med gym i huset men är samtidigt väldigt viktigt att vi har möjlighet att röra på oss så mycket som möjligt när väl tillfälle ges.

Torsdag 5/10


Träffade min IT-mentor Anette på morgonen och lärde mig ytterligare om riksdagens intranät, mailsystem och informationsbank. Inte helt enkelt men jag lär mig nog hitta i denna djungel av information inom kort.


På eftermiddagen var det dags att välja ny statsminister. Kändes helt underbart! Det var som om det verkligen gick upp för mig att vi faktiskt blir av med Persson och kan se fram mot en borgerlig regering med Fredrik i spetsten. Känns hur bra som helst!


På kvällen träffades vi unga riksdagsledamöter som är yngre än statsministern (42) över ett glas vin. Vi diskuterade frågor som vi brinner för, vilka utskott som vi hoppas att få sitta i samt vem eller vilka som kommer att sitta i regeringen. Kan avslöja att vi hade ganska många rätt men en hel del fel också.


Fredag 6/10


Dagen med stort D. Fredrik läste upp regeringsförklaringen och presenterade sin regering. Vad RF innehöll och vilka som numera sitter i Sveriges rikes regering behöver jag väl kanske inte skriva här men jag kan sammanfatta det hela med att jag är mycket nöjd. Carl Bildt som utrikesminister var väl kanske den stora överraskningen. Jag hade hoppats men inte riktigt vågat tro. Fredrik har verkligen toppat laget.


Senare idag kommer vi att välja vilka som skall ingå i moderaternas förtroenderåd. Jag hoppas på några stycken men vi får se hur det går…


Är hemma i Växjö ikväll klockan 21.46 och hoppas då på lite husmanskost, en bra film och lite glass. Det har varit en otrolig vecka men nu längtar jag faktiskt hem=)

Inga kommentarer: