måndag, augusti 27, 2007

Apoteket på sjukhus försvinner -

Från och med den 1 juli 2008 slipper Sveriges sjukhus vända sig till Apoteket för att köpa läkemedel. Då blir det fritt fram för sjukhusen att vända sig till vilken leverantör de vill. Så blir det i alla fall om den statliga utredningen om en av­reglering av apoteksmarknaden får som de vill. De presenterar idag måndagen den 27 augusti sitt första delbetänkande och detta är ett av förslagen.

jag tycker att detta är ett mycket bra första steg. Idag finns det 77 sjukhusapotek som drivs av Apoteket via avtal med landstingen och som förser sjuk­husen med slutenvårdsläkemedel.

Det är en jättemarknad. Sjukhusen köper via sjukhusapoteken in läkemedel till slutenvården för drygt 5 miljarder kronor om året – nästan dubbelt så mycket som de receptfria läkemedlen står för.Utredaren Lars Rejes huvudförslag är att sjukhusen från den 1 juli 2008 inte ska vara tvungna att vända sig till Apoteket AB för att via Apotekets sjukhusapotek få läkemedel distribuerade till slutenvården.

Poängen med förslaget är att öka friheten för vårdgivarna att ordna läkemedelsförsörjningen inom och till sjukhusen. Det öppnar för skräddar­sydda lösningar för olika behov, så att du slipper ha en standard­lösning för allting, på grund av att du är beroende av en leverantör och ett sjukhusapotek.

Bra jobbat so far!

Inga kommentarer: