onsdag, april 23, 2008

Studiebesök på Vida Paper






Vida Paper
(bilden är hämtad från Vida Papers hemsida)
Ett extremt intressant och lärorikt studiebesök hann jag med förra veckan när jag var hemma i länet. Vida Paper - Lessebo papperbruk i Lessebo. Har aldrig varit på ett pappersbruk tidigare utan mer eller mindre bara noterat att det luktar illa.

Pappersbruket i Lessebo har i många år varit i blåsvädret och befunnit sig i ekonomiska svårigheter. Framtidstron har varit mörk om ens exiterande. Nu råder det dock annat ljud i källan sedan Vida Timber gick in som ägare 2006. Alla siffror har förvisso inte vänt från rött till blått ännu men de är i alla fall inte lika röda längre.


Det var verkligen helt enormt att se dessa stora maskiner som tillverkar papper. Vida har investerat både i nya moderna maskiner och byggt till sedan de tog över 2006. Inne i fabriken var det varmt och svettig och maskinerna höll ett högt tempo. Det luktade dock inte det minsta illa=)





(bilderna är hämtade från vida papers hemsida)

Jag har tidigare gjort ett studiebesök på Vida Timber och det var verkligen intressant att nu även besöka Vida Paper. Att gå från ax till limpa så att säga fast snarare gran till papper.
Jag gjorde även ett besök på Lessebo Handpappersbruk. Här gör man fortfarande pappret för hand och man kunde verkligen känna historiens vindslag. På kvällstid kan de anordna trevlig middag med musik och information om hur man gör papper för hand. Här finns möjlighet att variera den sedvanliga hyttsillen när man har besök utifrån med en kväll på handpappersbruket.
Lessebo Handpappersbruk är också en del av VIDA Paper. Vida Paper i sin tur ingår i Vida gruppen, Sveriges största privata sågverkskoncern, med ett 15-tal fabriker inom konstruktionsvirke, industriförpackningar och bioenergi. Jag tror verkligen att vinden har vänt för bruket i Lessebo och att de med Vida som ägare har en mycket ljus framtid att se fram emot.

Artikel i Smålandsposten - Förbättrade regler för arbetskraftsinvandringen

Förbättrade regler för arbetskraftsinvandringen

Den senaste tiden har debatten kring utvisningshotade flyktingar som har ett arbete varit het. Jag känner en stor medkänsla för de personer som tvingas tillbaka till sina hemländer mot sin vilja. Jag är den första att medge att det kan tyckas vara helt huvudlöst att skicka tillbaka människor som arbetar och fungerar väl i vårt samhälle.

Däremot anser jag att det är oerhört viktigt att vi inte börjar bedöma flyktingars rätt att stanna i vårt land utifrån om de helt enkelt är välanpassade i samhället, om de har ett arbete eller är trevliga i allmänhet. Det är och förblir skyddsbehovet som måste var det som avgör om en flykting får eller inte får stanna i vårt land. Rätten till skydd måste bedömas utifrån hoten i hemlandet, inte efter hur situationen ser ut i Sverige. Det är lika orimligt som att tvinga bort en människa som riskerar att torteras i hemlandet för att den är arbetslös i Sverige.

Det är dock min förhoppning att så många som möjlighet som har behov av att få stanna i vårt land också ska få göra det samt att de som kan och vill komma hit och arbeta också skall få möjlighet till det. Därför är det så viktigt att vi även öppnar upp andra vägar in i Sverige. Något som regeringen tillsammans med miljöpartiet nu har gjort.

Kortfattat kommer regelverket kring arbetskraftsinvandring att bygga på följande principer:

· Om en svensk arbetsgivare ger ett konkret jobberbjudande till någon utanför EU ska personen kunna få uppehålls- och arbetstillstånd.

· Arbetsförmedlingen ska inte längre pröva om det finns lämplig arbetskraft i landet. Det är arbetsgivarens bedömning som ska få vara avgörande.

· Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs samtidigt till två plus två år. Därefter ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.

· Ingen som har ett arbete ska tvingas lämna landet.

· Ansökan om uppehålls- och anställningstillstånd ska kunna sökas från Sverige. Samtidigt så kommer vi inte att röra den svenska modellen utan den kommer att bestå.

Det nya förslaget ger utvisningshotade flyktingar som har arbete möjlighet att stanna kvar i Sverige. Men inte som flyktingar utan som arbetskraftsinvandring. Det är en viktig markering, därför att vi då inte urholkar flyktingbegreppet. Men det ger oss ändå möjlighet öppna upp nya vägar för människor att stanna kvar i vårt land.

Jag är övertygad om att det nya förslaget om ökade möjligheterna till arbetskraftsinvandring kommer att ha avgörande betydelse för Sveriges förmåga att möta både dagens och framtidens utmaningar på arbetsmarknaden. Inte minst i vårt län där företag sedan länge vittnar om rekryteringsproblem.

Förslaget är mycket bra, och det finns en trygghet i att det är både alliansen och miljöpartiet som står bakom uppgörelsen. Det borgar för att det kommer att bli en stabil överenskommelse som kan komma att bestå i många år framåt.

onsdag, april 16, 2008

Artikel i Smålänningen

Vårbudgeten är en fortsättning på den politik vi fört sedan valet. Vårt mål att återinföra arbetslinjen ligger fast och målet bryta utanförskapet. Tack vare en god konjunktur och målmedveten politik har utanförskapet har minskat med 165~000 bara under det sista året. Med så många fler i arbete finns det goda möjligheter att göra stora välfärdssatsningar.
Socialdemokratin har alltid sagt att skatterna och välfärden går hand i hand. Vi har visat att det både går att sänka skatter och förstärka välfärden. Inte minst denna budget visar att det inte är så. Vi kommer att kunna göra omfattande välfärdsatsningar inom skola, psykiatri, tandvård och många andra områden samtidigt som skatterna sänks.
Utöver de välfärdsförstärkningar som budgeten innehåller så kommer vi att kunna påbörja det tredje steget i jobbavdraget redan i höst. Då kommer ytterligare sänkningar av skatten för framförallt låg och medelinkomsttagare, men vi kommer också att kunna begränsa den statliga skatten för att göra det mer lönsamt med heltidsarbete och studier.
Tandvårdsreformen är kanske den mest efterfrågade reformen som vårbudgeten innehåller. Tandvård har kommit att bli så dyrt i Sverige att många inte haft råd att besöka tandläkaren. Stödet till tandvården kommer i och med budgeten att fördubblas från tre till sex miljarder. Från och med 1 juli kommer det att vara billigare att gå till tandläkaren.
Budgeten kommer dessutom att innehålla en satsning på skolan.. Skolan har under lång tid misslyckats med att rusta barnen inför framtiden. Det är en utveckling som vi vill, och avser att, bryta. Vi kommer därför att, utöver förändringar i hur skolverksamheten bedrivs, skjuta till 900 miljoner i en särskild läsa-skriva-räkna-satsning.
Pensionärerna får också en rad satsningar. Vi kommer att satsa 1.4 miljarder på vården av sjuka och äldre, och ungefär 300 miljoner kommer att satsas på valfrihet för de äldre. Pensionerna stiger snabbt, under 2008 och2009 kommer de totalt att höjas med 10~000 kronor för normalpensionären. I höst kommer också satsningar på de pensionärer som har det allra svårast.
Att kommunikationerna fungerar väl är mycket viktigt både för ekonomin och för vår rörelsefrihet. Regeringen kommer därför att i höst presentera ytterligare satsningar på infrastrukturen.
Psykiatrin är ett område som länge varit eftersatt. Vi lovade redan i alliansuppgörelserna innan valet att vi skulle göra satsningar. Med vårbudgeten kommer satsningar på psykiatrin, särskilt för att hjälpa barn och unga. Den förstärkning av resurserna som vi inledde i fjol, kommer att fortsätta nu med ytterligare 500 miljoner till psykiatrin under 2008.
Satsningarna i vårbudgeten är resultatet av en politik som bygger på att fler arbetar och därmed bidrar med skatter till det gemensamma. Att fler och fler arbetar gör det möjligt att både skapa en bättre välfärd, och sänka skatterna för de som arbetar. Välfärden och arbete är mycket tätt förknippat, och en trygg välfärd, goda pensioner, skola, vård och mycket annat av det offentliga är beroende av att det finns en politik för arbete.

Anna Bergkvist (m)
Riksdagsledamot för Kronobergs län

Presentation av VÅPEN

Igår var jag och Katarina ute i länet och presenterade regeringens vårpropp. Det var dock ingen sedvanlig vårbudget då Anders Borg valt att inte lägga specifika, konkreta förslag utan mer lägga fast riktlinjer och visioner för hur vi vill arbeta i framtiden. Helt riktigt anser jag då det är konstigt att ha dubbla budgetprocesser i riksdagen. Detta ger mer ett helhetsbegrepp och dessutom blir förslagen mer träffsäkra om vi har bättre prognoser att gå efter som nu är fallet eftersom vi väljer att sätta prislappen på förslagen först i höst. Man kan dock tydligt urskilja vissa områden som vi kommer att satsa på. Jobblinjen ligger fast, skatten kommer att sänkas ytterliggare, vi satsar på skolan och psykiatrin samt infrastrukturen som i många år varit så eftersatt.

Debatten i kammaren igår var hård. Tomas Östros var näst intill manisk. I min debatt med Carina Elgestam (s) ställde jag mig frågan vilken Lars Norén pjäs som Östros tittat på si samband med att han förberedde sig för debatten. Allt var verkligen på väg mot helvetet, slutet var nära... och allt var vårat fel. Jag undrar hur många det är som känner igen sig i den verklighet som Östros målande upp (helt i svart)? Några egna förslag talade han dock inte om...

Jag ser fram mot höstens debatt och mer konkreta förslag då det i alla fall just nu verkar som om sossarna står helt handfallna utan några som helst egna förslag.

måndag, april 14, 2008

Pressinbjudan - Presentation av Vårproppen i Ljungby

Pressinbjudan

Riksdagsledamot (m)
Katarina Brännström
0702480646
katarina.brannstrom@riksdagen.se

Riksdagsledamot (m)
Anna Bergkvist
0705723900
anna.bergkvist@riksdagen.se

Vårbudgeten presenteras på Roddys Konditori i Ljungy

Imorgon, tisdag, presenterar riksdagsledamöterna Katarina Brännström (m) och Anna Bergkvist (m) Alliansregeringens vårbudget på Roddys Konditori i Ljungby.

Datum: Tisdagen den 15 april
Tid: 13.00
Plats: Roddys Konditori i Ljungby

Varmt välkomna!

För mer information kontakta Anna Bergkvist 0705723900 anna.bergkvist@riksdagen.se

Pressinbjudan - Presentation av Vårproppen

Pressinbjudan

Riksdagsledamot (m)Katarina Brännström
0702480646
katarina.brannstrom@riksdagen.se

Riksdagsledamot (m)Anna Bergkvist
0705723900
anna.bergkvist@riksdagen.se

Vårbudgeten presenteras på Tandhälsa AB i VäxjöImorgon, tisdag, presenterar riksdagsledamöterna Katarina Brännström (m) och Anna Bergkvist (m) Alliansregeringens vårbudget på Tandhälsan AB i Växjö.

Datum: Tisdagen den 15 april
Tid: 11.00
Plats: Tandhälsa AB Tandläkare Maria Ottosson
Sandgärdsg. 23
Växjö

Varmt välkomna!För mer information kontakta Anna Bergkvist 0705723900 anna.bergkvist@riksdagen.se

måndag, april 07, 2008

200 000 färre människor i utanförskap

Med statestik kan man bevisa det mesta.... Förvisso helt rätt men nu har vi fått siffror på hur många som har gått från utanförskap till arbete de senaste 2 åren. Siffran som Riksdag & Departement har tagit fram är fantastiska 200 000 männiksor. Vad kan man då säga om denna siffra? Antagligen både ett och annat beroende på om man är moderat eller sosse. Klart står i alla fall att alliansregeringen minskar antalet sjukskrivningar och antalet latent arbetslösa, vi börjar se en nedgång av förtidspensioneringarna och den totala arbetslösheten minskar. Detta kan ingen säga något negativt om, oavsett vilken politisk tillhörighet man har.

torsdag, april 03, 2008

Grattis S till insikten...

Socialdemokraterna presenterar idag sitt nya förslag för entreprenörskap och företagande på DN-debatt. Det är väl egentligen bara att gratulera socialdemokraterna till att de äntligen har insett att det är av stor vikt för vårt samhälle att göra vad man kan för att öka möjligheterna och förutsättningarna för våra företagare. Det är dock värt att anmärka att när socialdemokraterna nu tar i frågan om företagarna så är det först och främst bidragssystemet som man vill reformera. Vi har tänkt lite längre....

Många bra saker i skogsproppen men kanske lite...

tam, eller?

Jag hade kanske önskat att Eskil satte ner foten mer ordentligt när det gäller frågor som tvångsavsättningar och konfiskering av mark. Proppen tar förvisso upp att arbetsformerna för formellt skydd av skogsmark behöver kompletteras för en ökad grad av frivillighet för markägarna och flexibla naturvårdsavtal bör kunna användas i större utsträckning för en högre kostnadseffektivitet.

Jag håller med om detta men jag tror att det hade varit bra om man var ännu mer tydlig och skrev att man i första hand alltid ska lösa avsättningar på frivillig väg och att man endast i nödfall vid synnerligen speciella fall använder sig av tvång.

Proppen tar även upp en annan fråga som rör beskattning av ersättning för naturvårdsavtal. Här sker en översyn/utredning och man ämnar återkomma i frågan i sambandet mellan redovisning och beskattning. Jag har tidigare motionerat om att jag anser att ersättning vid expropiering bör vara skattefri och jag hoppas att så också kan bli fallet i framtiden.

Äntligen - Öppnare regler för arbetskraftsinvandring

Det är verkligen med stor glödje som jag läste regeringens förslag om nya regler för arbetskraftsinvandring som överlämnades till Lagrådet i förra veckan. Detta är helt klart ett steg i rätt riktigt och ligger väl i linje med den motion som jag skrev till riksdagen i höstas. Förslaget innebär att möjligheterna till arbetskraftsinvandring ökar och att det därmed blir lättare för arbetsgivare att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU/EES och Schweiz. Vad som är extra glädjande men kanske inte särskilt förvånande är att Lagrådsremissen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de Gröna. Skall bli kul att se och MP väljer att samarbeta med S i detta avseendet.

Nedan finner ni min motion på ämnet...

Fri arbetskraftsinvandring
Invandring och migration har ofta stor betydelse för utvecklingen i såväl ursprungsländer som destinationsländer. Vi har en lång historia av migration i Sverige, både när det gäller de valloner som flyttade till Sverige på 1600-talet och de många svenskar som på 1800-talet utvandrade till Amerika. Jag ser möjlighet till rörlighet som någonting positivt. Politiken har dock inte alltid förmått att hantera många av de frågor som rör migration och integration, vare sig det gäller att ta tillvara möjligheter eller undanröja problem. Det är en trend som nu är på väg att vända.
Sverige står idag inför många utmaningar. Vi har en åldrande befolkning som kommer att skapa behov inom vården, omsorgen och tjänstesektorn i stort, men också lämna stora luckor efter sig när de lämnar arbetsmarknaden. I länder med demografiska obalanser, såsom Sverige, har invandringen en tendens att minska generationsklyftan eftersom invandrargruppen är betydligt yngre än befolkningsgenomsnittet.
Till det kommer vårt behov av att förnya svensk arbetsmarknad och göra det möjligt för nya idéer att växa och nya jobb att komma till. Vi måste ständigt vara i rörelse framåt och komma vidare för att inte halka efter eller bli omsprungna av andra som är mer kreativa.
Ett sätt att vitalisera och stödja upp den svenska utvecklingen är att göra det möjligt för andra att komma hit och bidra med sina kunskaper. Precis som många duktiga svenskar väljer att resa ut i världen och arbeta, ta in nya intryck och bidra till välståndsutvecklingen ska vi välkomna dem som vill berika svensk arbetsmarknad och svenskt företagande. Det är bra att människor vill komma till Sverige. Det betyder att Sverige är ett attraktivt land att leva, bo och arbeta i.
Arbetskraftsinvandring möjliggör för enskilda individer att förverkliga livsmål genom att exempelvis höja sina löner och få drägligare arbetsvillkor. Historiskt sett har invandringen fört med sig nya impulser och ambitioner som berikat samhällsutvecklingen. Invandringen är en ingrediens i skapandet av en starkare och konkurrenskraftigare ekonomi, eftersom den möjliggör större specialisering på arbetsmarknaden, tillsätter uppkomna vakanser (lediga arbeten) och genom att invandrare i egenskap av konsumenter vidgar storleken på den inhemska marknaden.
Flera rapporter och många företagare vittnar nu om att det på allt fler områden saknas utbildad arbetskraft. Det kan hota tillväxten. Svensk arbetsmarknad går som tåget. Sysselsättningen ökar och prognoserna är fortsatt positiva. Detta är naturligtvis oerhört glädjande men ställer till enorma problem för vissa företag som kanske tvingas tacka nej till stororder på grund av att de inte har anställda som kan producera varan. Om ingenting görs för att motverka de ökande rekryteringsproblemen hotas den goda utvecklingen på arbetsmarknaden. Därmed kan tillväxten mattas.
Det kommer att råda konkurrens om den utländska arbetskraften i framtiden. Den demografiska obalansen i Sverige har sin motsvarighet i länder som Tyskland, Italien och Spanien, som står inför ännu större utmaningar än vi. I den konkurrensen står sig svenska löner dåligt – vi kan inte räkna med att den utländska arbetskraften kommer hit utan att vi aktivt tar initiativ till det. Därför är det önskvärt och nödvändigt att vi ligger i framkant i den europeiska integrationsprocessen och vinner konkurrensfördelar genom att tidigt öppna för arbetskraftsinvandring.
Vi bör snarast eliminera de hinder som finns för medborgare utanför EU att komma till Sverige. Det är orimligt att i praktiken ha stängda gränser när välfärdsstaten står inför så kraftiga utmaningar. Det finns inga argument för att neka invandrare som har ett arbetserbjudande att komma till Sverige och bidra till vår välfärd och utveckling. En arbetsförsäkran borde leda till snabb handläggningstid och ett omedelbart uppehållstillstånd och arbetstillstånd.
Dagens problem är inte att lagen är för generös och därmed möjliggör lönedumpning, utan tvärtom att gränserna är stängda.
Stockholm den 3 oktober 2007
Anna Bergkvist (m)

Beslut om nytt tandvårdsstöd


Igår när vi voterade beslutade vi om regeringens förslag om ett nytt statligt tandvårdsstöd. En fråga som har diskuterats länge och som fler regeringar än vår har utställt löfte om att reformera tidigare. Alliansregeringen infriar nu till skillnad från socialdemokraterna sitt löfte om det är min förhoppning att detta skall bli bra. Jag tror att det här är en efterlängtad reform


Det nya tandvårdsstödet innebär att ett allmänt tandvårdsbidrag och en tandvårdsersättning införs den 1 juli 2008. Tandvårdsbidraget betalas ut vartannat år till alla personer över 20 år. Tandvårdsersättningen är ett högkostnadsskydd, som ersätter tandvårdskostnader över ett visst belopp. Regeringen kommer senare att bestämma tandvårdsbidragets storlek och nivåerna för högkostnadsskyddet.


Poängen med det nya förslaget är också att det allmänna tandvårdsbidraget ska stimulera människor att göra regelbundna tandläkarbesök för att på så sätt upptäcka begynnande problem i god tid. Idag slutar många gå till sin tandläkare i samband med att de fyller 20 år vilket ger upphov till stora kostnader för samhället och den enskilde längre fram i livet som skulle ha kunnat förebyggas.


Satsningen innebär en fördubbling av det statliga tandvårdsstödet från dagens tre miljarder till sex miljarder årligen.

onsdag, april 02, 2008

Vem ägen rätten till min kropp - seminarium idag!

Idag anordnar jag och Anna König Jerlemyr ett seminarium i riksdagen som handlar om könsidentitet. Vi tar upp och diskuterar vad utredningen om könstillhörighet innebär i praktiken för dem som det berör. Syftet med vårt seminarium är först och främst att öka kunskapen på detta område hos våra kollegor i huset.

Vem äger tillhörigheten över min kropp? – ett seminarium om könsidentitet, sterilisering och diskriminering
Könstillhörighetsutredningen befinner sig nu på regeringens bord. Utredningen har mött hård kritik av tunga remissinstanser eftersom förslagen som förts fram har stora brister. Inte minst när det rör medicinska ingrepp mot människornas vilja som i praktiken innebär tvångssterilisering.

Seminariet syftar till att redogöra för utredningen och utredningsdirektiven samt för den kritik som förts fram. Experter för fram sina kunskaper, erfarenheter och åsikter.

Vi ger dig chansen att sätta dig in i en fråga som kommer att få konsekvenser för trans- och intersexuella. Vi lovar, det kommer att beröra dig.

Moderaterna inbjuder genom Anna König Jerlmyr och Anna Bergkvist till ett seminarium om situationen för transpersoner i Sverige idag och den nya utredningen om fastställande av könstillhörighet, Ändrad könstillhörighet – förslag till ny lag (SOU 2007:16).

Program
Anna König Jelmyr och Anna Bergkvist hälsar välkomna

12.30 Vilka är transpersoner? Vad finns det för politiska problem för gruppen idag?
Alexandra Larsson, har transsexuell bakgrund och är officer inom försvarsmakten och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse och, föreläser om vårdsituationen och om lagar och regleringar som påverkar transpersoner.

13.00 Hur går en könstillhörighetsutredning till?
Ola Broström, psykiatriker vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, berättar om hur diagnostisering och behandling av transsexuella patienter går till.

13.20 Varför får jag inte bestämma över min egen kropp?
Alex Grönqvist, läkarstuderande och transaktivist och Jenny Ottosson, representant från föreningen INIS (Intersexuella i Sverige), föreläser om problemen med könstillhörighetsutredningens förslag ur ett medicinskt perspektiv.

13.50 Kaffe

14.10 Varför kan inte alla som vill få heta Anna?
Conny Öhman, jurist och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse, om juridiska aspekter på lagstiftning som berör transpersoner.

14.30 Vad vill RFSL i transfrågan?
Alexandra Larsson och RFSL:s vice förbundsordförande Ulrika Westerlund presenterar konkreta förslag på politiska åtgärder för att lagar och regleringar som påverkar transpersoner kan förbättras

Tid: onsdagen den 2 april 12.30-15.30
Plats: Ledamotshuset, Mynttorget 2, lokal 4:17